Premieobligationer

Om du vill investera i värdepapper och är den försiktiga typen kan du alltid köpa premieobligationer. Fördelen med premieobligationer är att du inte riskerar att förlora några pengar när du investerar i obligationer, men räkna inte med att du får någon större avkastning på dina premieobligationer.

Nu ska du här på sparainvestera.se få veta vad en premieobligation är för något och hur den fungerar.

Vad är en premieobligation?

En premieobligation är ett värdepapper som ges ut av staten och klassas därför som statspapper. Anledningen till att staten ger ut premieobligationer är att staten vill låna pengar av oss sparare och för besväret får vi en viss ränta. Riksgälden brukar ge ut nya premieobligationer två gånger om året, en omgång på våren och en på hösten.

Så fungerar premieobligationer

En premieobligation fungerar både som ett värdepapper som ger dig en viss garantiränta och som en lott som du kan vinna pengar på. Det är nämligen så att räntan för alla utgivna premieobligationer samlas i en pott som sedan delas ut som lottvinster till några av obligationsinnehavarna. Det här sker på samma sätt som en vanlig lottdragning. Vinstchansen brukar ligga på ungefär 2 % och den vanligaste vinstsumman är på 1000 – 5000 kr, men du kan vinna ända upp till 1 miljon kronor. Dragningarna sker 2 – 8 gånger per år och du behöver inte bevaka dragningarna för om du vinner sätts pengarna automatiskt in på ditt bankkonto. En premieobligation kostar 5000 kr.

Garantivinst

Om du investerar i en serie premieobligationer som innehåller 10 premieobligationer får du även en så kallad garantivinst en gång om året. I praktiken är denna garantivinst samma sak som en årlig ränta.

Löptid och pris

Den vanligaste löptiden för premieobligationer är 2 – 5 år och kostar 5000 kr. Efter löptiden får du tillbaka lika mycket som du betalade för dina obligationer, men kan såklart även köpa nya obligationer om du vill.