Investera i aktier

Ett bra sätt att få sina pengar att växa riktigt snabbt är att investera i aktier, men när du investerar i aktier bör du antingen hålla dig väl insatt i vad som händer på aktiemarknaden eller ha en bra rådgivare för annars finns det risk för att du förlorar pengar istället. Men om du hänger med i svängarna och gör rätt placeringar kan du tjäna stora pengar på att investera i aktier. Om du aldrig har investerat i aktier tidigare så ska du läsa vidare, för nu ska vi här på sparainvestera.se dig en liten snabbguide om aktier.

Vad är en aktie?

En aktie är en andel i ett aktiebolag, vilket i praktiken innebär att du blir delägare i det bolag som du köper aktier av. Det är aktierna som är aktiebolagets kapital och om bolaget går bra så ökar kapitalet vilket gör att aktierna stiger i värde, men om aktiebolaget går dåligt sjunker aktierna i värde eftersom kapitalet då minskar.

Börja investera i aktier

Det är inte alls svårt att börja investera i aktier och det allra enklaste sättet att komma igång är att öppna ett investeringssparkonto på nätet så att du slipper gå till en bank eller skicka papper hit och dit. Det enda du behöver för att öppna ett investeringssparkonto på nätet är ett bank-ID som du kan skaffa på din internetbank. Om du har ett bank-ID är det bara att registrera dig på ett inversteringssparkonto och kan sedan helt fritt börja investera i aktier, fonder och börja spara pengar på ett sparkonto om du så vill.

Köpa och sälja aktier

När du ska börja investera i aktier loggar du in på ditt investeringssparkonto och anger hur många aktier du vill köpa, lägger ett bud och ser om ditt bud accepteras. Om det inte gör det kan du höja budet om du vill eller välja någon annan aktie.

Om du är nybörjare bör du ha följt aktiemarkanden ett tag och läst ekonominyheterna innan du börjar investera i aktier så du vet vilka aktier som verkar värda att investera i. Du bör inte investera alltför stora summor innan du blir varm i kläderna, men du bör inte heller göra pyttesmå aktieinvesteringar för då äter Courtagen upp dina aktier. Courtage är den avgift du får betala varje gång du köper och säljer aktier och den avgiften kan vara på alltifrån 10 kronor upp till 150 kr för svenska aktier och ännu mer för utländska aktier. Denna avgift går till aktiemäklaren, det vill säga till det kreditbolag som du har ditt investeringssparkonto hos.

Det är lika enkelt att sälja sina aktier som att investera i aktier. Du anger hur många aktier du vill sälja och hur mycket du vill ha för dem så får du se om du lyckas sälja dem till det pris du begär. Om du inte får det du vill ha kan du antingen behålla aktierna eller sänka priset.