Fastränteplacering

Att göra en fastränteplacering är ett mycket tryggt och bra sätt att få sina pengar att växa snabbt, dessutom vet du i förväg exakt hur mycket din placering kommer att ge dig i avkastning. Det här är alltså ett bra alternativ för dig som vill ha ett tryggt sparande och samtidigt tjäna en rejäl hacka på det.

Om du vill göra en fastränteplacering placerar du helt enkelt en summa pengar på ett sparkonto som ger dig en fast sparränta, alltså på ett så kallat fasträntekonto. Det är nämligen så att den fasta sparräntan brukar vara betydligt högre än den rörliga sparränta du får på ett vanligt månadssparkonto, åtminstone vid det tillfälle då du binder räntan. Om räntan i Sverige inte går upp rejält under bindningstiden så tjänar du garanterat på att ha en fast ränta.

Så fungerar en fastränteplacering

Så här fungerar ett konto som du kan göra en fastränteplacering på:

  • Du måste normalt sätta in minst 10 000 kr på kontot.
  • Du gör bara en enda insättning.
  • Om du vill ha en fastränteplacering som omfattas av insättningsgarantin brukar det inte finnas något tak för hur mycket du får spara på kontot, men om du sparar på ett sparkonto som inte skyddas av garantin brukar taket vara på 50 000 kr.
  • Du väljer en avtalstid och under denna tid får du inte röra dina pengar. Det bästa är att binda pengarna i minst 1 – 3 år även om det finns kortare bindningstider. Du får nämligen högre ränta om du binder pengarna länge.
  • Om du rör dina sparpengar sänks din sparränta eller så får du betala en hög avgift för uttaget.